10 Nisan 2008 Perşembe

Biraz da sanat



15. yy'da tahtadan oyma ile yapılan ilk illustrasyon, 16. ve 17. yüzyıllarda oyma, kakma, 18. yüz yıllarda taş baskı gibi tekniklerden sonra, 19 yüzyılda özellikle romancılığın gelişmesi ile büyük bir hızlanma ve popülerlik kazandı. 1860'larda patlama yaptı, 1950 ve sonrasında bizlere Andy Warhol, Roy Lichtenstein gibi pop kültür ikonları katarak yoluna devam etti. Etti peki tam tanımı nedir illustrasyonun, o da yaklaşık olarak şöyle bir şeye tekabül ediyor; şekilden ziyade nesneye dikkat çeken bir çizim, resim, fotoğraf veya herhangi bir sanat eseridir. Amacı, sanattan ziyade, bir konuyu anlatmaya yardımcı olmaktır. Evet böyle takdim etmiş wiki bize bu sanat dalını. Bu alanda da acayip meşhur bir takım insanlara değdirmek istiyorum, mouseumu. Alanın önemli isimlerinden birisi Wall Street Journal'ın en bilinen çizeri Kevin Sprouls. Bugüne kadar Mercedes-Benz, Apple, British Airways, Newsweek gibi sayısız kurum için illustrasyonlar hazırlamış. Yazıda yer alan tasarımcıların yaptığı çalışmaları görmek için, soyadına bir tık ile hamle yapıp benim yazdıklarımdan fazlasını görebilirsiniz.
Bahsetmek istediğim bir diğer sanatçı ise Trevor Jackson, (firefox ile çalışmaz ise IE ile deneyin, naz yapıyor yer yer) Sprouls'a görece daha 'underground' tarzda işler yaptığını söyleyebilirim fakat, bunun sebebi çizim, duruş ve çalıştığı kişilerden kaynaklanıyor, zira eminim bu sanat dalını takip eden pek çok kişinin gözleri bu şahsı bir yerden ısırıyordur. Bir 80'ler hastası, bu utangaç(mış) adam esasında bir işte iyi olmakla yetinmeyip, bir eli sazda öteki eli hicazda yetişmiş bestecilikten, djliğe çok yönlü bir kişilik. Minimalist çizginin bu önemli ismi aralarında Soulwax, Four Tet, Fridge, Queen Latifah, The Rapture gibi isimlerin bulunduğu müzisyenlerin albüm kapaklarını tasarlamış.
Son olarak ultra delüx blogumda yer almaya hak kazanan zat ı muhterem, sektöre girdiği 1995 yılından itibaren, yeteneğiyle büyük bir yükselişe geçen Matt Herring. 13 yıl gibi bir süre geçtikten sonra 2008 yılında BBC'nin 75. yıl logosunu tasarlayacak kadar yüksek bir kariyer basamağına gelen(ne yiyip ne içiyorlarsa bu insanlar o kafayı açmak için meraktayım dibine kadar), Herring bununla kalmayıp, Nike, HSBC, Toyota, Mtv, IBM, The Times gibi yüce ikonlarla çalışmış piyasanın aranan isimlerinden olmuş, 9muş 10 olmuş.
Böyle de insanlar var, illustrasyon güzel bir şeydir, havalar ısındı, gönlümde pixeller açtı diyerek sözlerimi burda noktalıyorum, sanmayın ki giriş-gelişme-sonuç gibi bir şekil ile yazımı kapatacağımdır, yok öyle bir şey, "adamlar yapmış abi" diyelim ve dağılalım.

Hiç yorum yok:

Hakkımda

misal burada bir isim var bir de soyad, şurda yaşım ve nereli olduğum. bu cümle bitince nerde okuduğumu, bölümümü, kaçıncı sınıf olduğumu yazacağım. sonraki cümle de klasikleşmiş bir tavırla şunları şunları yaparım diye ekleyip, akabinde biraz değişiklik olsun diye görece ayrıksı bir kaç özelliğimi daha ekleyip çok uzatmadan kendimi anlatıcam ki kafanızda bir prototip, bir fikir oluşsun. eğer üniversite öğrencisi ve yabancı-klasik-rock-elektronik bir şeyler dinliyorsam, "ha, bizim kafadan" diyeceksiniz. şimdi bunların hepsini yapmışım gibi bu yazıyı okuyup, kaldığınız yerden devam edebilirsiniz. zahmet edip okuduğunuz ama bir şey öğrenemediğiniz için özür dilerim.
 

site analysis
EkleBunu Sosyal Paylaşım Butonu